Fórum Szabályok

Go down

Fórum Szabályok

Témanyitás  Cad Bane on 2013-03-02, 01:07

Hogyan kell játszani?

Először nem kell mást tenned, mint regisztrálni a honlapon. A fórumbejegyzéseket enélkül is el tudod olvasni, de reagálni csak regisztráció után leszel képes. Ez alól kivételt képez a Vendégkönyv, ahova esetleges észrevételed, vagy érdeklődő kérdéseidet tudod megírni.

A játék elég egyszerűen működik. Értelemszerűen olvasni kell a fórumbejegyzéseket, és a saját magad által megalkotott karakter nevében, kommentelni, válaszolni kell ezekre, mint bármelyik fórumon. A kommentben írod meg, hogy a karaktered mit és hogyan csinál.

A karakterlap, dobókockák és a háttérben meghúzódó szabályrendszer nélkül itt pusztán és egyenlőre csak szerepjátékkal tudunk érvényesülni, a hangsúly erre helyeződik. Ami azt jelenti, hogy kényes szituációkban mindkét, vagy több fél leírja mit tesz, s nagyjából egy IRL-es (InRealLife) megbeszélés után, vagy belátás szerint eldől a küzdelem, vagy szituáció valakinek a részére. Ez így egyenlőre igen szabad játékot tesz lehetővé, s szépsége legalább annyira adódik majd, mint hátránya.
(A honlapon adott egy egységes kockagenerátor, karakterlap készítő alkalmazás, amelyek működésének mikéntjét még fejtegetem. Ha megvan, el kell dönteni, hogy egy általánosan, egyszerű, minden szerepjáték rendszerrel működő saját szabályrendszert dolgozunk ki, vagy az adott rendszerek már meglévő rendszereit használjuk a játékhoz.)

Fontos megjegyezni, hogy a hozzászólásaink csak utaló jellegűek legyenek, s ne döntsenek a másik személy karaktere helyett. (Pl.: "Majd villámgyors mozdulattal megpróbálta megragadni a feléje lendülő sörös kupát.") Ezt természetesen nem mindig lehet betartani, s nem lehet vele a végtelenségig eljátszani, de a jó hangulat megőrzése érdekében törekedjünk rá. A mesélő ez alól bizonyos tekintetben, mondjuk úgy néha, a történet érdekében kivételt képezhet.

Lehetnek fórumok mesélő nélkül és kijelölt mesélővel is. A fórumjáték módját fórumtémánként, illetve az idő múlásával adott fórumtémán belül, megegyezés alapján kiválaszthatják, módosíthatják a játékosok.

Mint az asztali játéknál, a mesélő szava számít, ne kérdőjelezd meg (max. IRL szekcióban, vagy privát üzenetben). A mesélő személye megegyezés alapján változtatható.

- - - - - - - - - - - - - -

Különböző, de egyszerű jelzéseket használunk a helyszínek, karakterek és azok gondolatainak, megszólalásainak és cselekvésének vagy leírásának kifejezésére. Ezt tartsa be mindenki, így könnyebb eligazodni a fórum hozzászólásainak olvasása közben. A válaszadás során a cím részt nem kell kitölteni!

[Karakter neve]
Karakterünk neve szerepel szögletes zárójelben hozzászólásunk legelején. A mesélő, akinek személye megegyezés szerint módosítható, ide beírja előre, hogy mesélő és kötőjellel elválasztva a karaktert akiről éppen ír. (Pl.: [Mesélő - Vasorrú Bába]) A többi játékosnak csak éppen megszólaló karaktere nevét kell ide írnia. (Pl.: [Morrax]) Itt is eleinte egy karaktert alakítunk, de a későbbiekben akár irányíthatunk többet is.

[Helyszín megadása – Alhelyszín megadása – Stb.]
A fórumban a különböző témák különböző helyszíneket jelölnek meg. Minden Téma egy új főhelyszínt jelöl (Pl. Rowon). Az altémák részhelyszíneket jelölnek azon belül (Pl. Fellegvár).

Az első bejegyzésben lehet olvasni a helyszín leírását, és a hangulatkeltő szöveget. Majd azon belül a pontos helyszíneket hozzászólásunk második sorában, szögletes zárójelben, közvetlen a karkter név után pontosítjuk (Pl.: [Lakótorony - Adeptusok szállása - Lerton szobája]) A főbb helyszíneket általában a történet vezetője a helyszín leírásában már előre megadja, megvastagított betűkkel kiemelve azokat. Természetesen az alatta lévő rész-, alhelyszínek a fantáziánkra vannak bízva. Valamint új főhelyszínek is írhatóak, s a későbbiekben aszerint bővítjük a helyszín alapleírását.

*Leírás*
Csillagok közé írjuk a leíró részeket, legyen az akár karakter és ahhoz tartozó cselekvés, akár helyszín.

~Gondolat~
(Alt Gr billentyű + 1-es lenyomásával hívható elő: (~))
Hullámos gondolatjelek közé írjuk azokat a gondolatokat, amiket a karakterünk gondol.

- Beszéd
Gondolatjellel kezdődő sorban, szólal meg a karakter, vagyis ide az általa ténylegesen elhangzott szavak, mondatok kerülnek. Ha mágikus, vagy tudatalatti üzenetünk van akár JK-nak, akár NJK-nak, akkor ezt természetesen az előtte lévő leírásban jelezzük egyértelműen.

Fontos kifejezések a hivatkozáshoz
Ezeket a játék során ritkán használjuk

Reag
A kommentet szokták egyes helyeken így nevezni. Mi is így szoktunk rá utalni, de ha nem tetszik hívhatod hozzászólásnak, válasznak, vagy kommentnek is. Játék során nem jelöljük külön.

IRL(In Real Life)
//OFF és szöveg
Ezt a jelzést nagyon ritkán használjuk, mivel erre külön felület van a fórum más területein, ahol az ilyen fajta gondolataidat meg tudod osztani társaiddal. Valamint rontják az összhatást, a hangulatot és az olvashatóságot. De a lehetőség adott, hogy hozzászólásunk végén közvetlen egy adott játékosnak reagáljunk valóéletbeli megjegyzéssel.
Nem a karakter nevében írsz, hanem a sajátodéban. Ne keverj bele játékot, mert felesleges, ez nem arról szól. Megjegyzéseidet, és a saját véleményedet, gondolataidat jelöli.
Ha IC reag mellé akarod írni, használd a //OFF jelölést, és lehetőleg a szöveg után írd, az IC reag alá legalább 2 sorral, hogy jól elkülöníthető legyen.

IC (In Caracter)
Minden reag, szöveg ide tartozik, amit a karaktered nevében írsz. Ne keverj bele IRL dolgokat, mert az zavaró a reag olvasói számára. Mindig igyekezz a környezetnek, világnak megfelelően írni az IC reagokat.

- Ha valamelyik fórum téma címe mögött ezt látod: pl. Fellegvár - Leírás, akkor ott ne hozz létre új témát, s ne is reagálj rá. Általában az adott terület leírására szolgál.
- - - - - - - - - - - - - -

S álljon itt a végén két egyszerű példa is:
Déli Kereskedő-hercegségek - Muhallada városa

[Al Kashar]
[Két Garas Fogadó - Kocsma rész - Hátsó asztalok]

*A sejtelmes, kékes-fehér füstben a fogadó hátsó részében különböző alakok ültek. Csendben morzsolták szájukban a szavakat, amiket egymásnak szántak. Köztük ült egy cingár, dzsad férfi lenge, piszkos fekete ruházatban és mellette ülő társa mozdulatait vizsgálta.*
~Vajon észrevett megint valamit?~
*De nyelvéről már csak a megszokott szavak ugrottak elő.*
- Na, mi a helyzet haver?

[Garh Omodor]
[Két Garas Fogadó - Kocsma rész - Hátsó asztalok]
*A füst illata megnyugtatta, az emberek szagát már megszokta, de a konyhában sülő sült illatától már másodszor kordult meg a gyomra, amit szerencsére a nagy hangzavarban még kákabelű társa sem hallott meg.*
~Vagy mégis?~
*Futott át a gondolat az avarbarna színű ork agyán. Így ezt álcázván kénsárga íriszű szemét hirtelen a fogadó túloldalán foglalatoskodó felszolgáló széles hátsójára szegezte, s figyelte annak játékát. Miközben megszólalt mellette Kashar. Az emberek nyelve nehéz volt, tele cicomával, de Garh valamilyen csoda folytán beszélt valamelyest rajta. S kissé ingerülten így válaszolt.*
- Must ne zavar, Garhnak van fontos dulga!Pentád - Alcara - Négy Vidám Hullamosó

[Symoren]
[Főterem - Ivó rész - Főbejárat]

*Symoren ajkán kaján mosollyal lép be a kocsmába. Sötét szeme pillanatok alatt méri föl a füstös olcsó bagótól és lőrétől bűzlő helyet.*
~Otthon akkor is, ha a fene vinné el...~ Gondolja szárazon.
*Lassú léptekkel a pulthoz sétál, sután rávigyorog Graulra. Nem biztos benne, hogy a csapos ennyi idő után megismeri, de hát tíz év akkor is tíz éve, és az arcán nemcsak a kor hagyott nyomot, hanem annak a hegyi vadász béltépőjének a recés éle is.*

[Mesélő - Graul]
[Főterem - Ivó rész - Söntés]

*Graul egyből megismerte a vén bajkeverőt, bár arcán ebből mit sem mutatott. Ha visszatért, akkor arra nagyon alapos oka van, és az elfogatóparancsok bizony errefelé nem évülnek el. Az évek és valami éles fegyver otthagyat a jelét Sym arcán, de a szeme mit sem változott.*
~Ez valamiben sántikál, vagy legyek füvet legelő purdé!~
*A jól berögződött pohártörölgető mozdulat rituáléját folytatta, míg oda nem ért az ember a pulthoz. Habár nem volt soha kis darab, az orkhoz azért még neki is fel kellett néznie.
- Mi kéne?
*Habár barátságtalan volt a hangnem a két szempár összekapcsolódott. Megismerték egymást, kétség sem fér hozzá.*

(A szabályzat alapja az oregtorony.hu-ról származik - külön köszönet érte Mortes-nek)
avatar
Cad Bane
Alapító
Alapító

Hozzászólások száma : 66
Join date : 2013. Feb. 17.
Age : 36
Tartózkodási hely : Shandin

http://menedek.forums1.net

Vissza az elejére Go down

Vissza az elejére

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.